Založ si blog

Príprava pracovníkov pre atómové elektrárne

Od čitateľa J. K. sme dostali dopyt: V poslednom období boli v niektorých novinách uverejňované informácie o výpovediach pracovníkov jadrovej elektrárne, a aj o tom „že sú nenahraditeľní“. Ale veď každý je na tomto svete nahraditeľný, nie? Tak ako to vlastne je?

 

V súvislosti s výpoveďami pracovníkov atómových elektrární prebiehala o tom v rôznych médiách diskusia a my sa k príčinám výpovedí a riešeniu situácie vyjadrovať nebudeme. To je skôr úloha odborovej organizácie, prevádzkovateľa a Úradu jadrového dozoru SR. Tu odpovieme len na Vašu otázku o nahraditeľnosti, či nenahraditeľnosti pracovníkov obsluhy jadrovej elektrárne.

Pravda je ako obyčajne niekde uprostred. Samozrejme každý na tomto svete je (pracovne) nahraditeľný, ale aj to nie úplne, ale iba relatívne. Veď staré príslovie hovorí „Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté”. Platí to najmä u profesií, kde je potrebná zodpovednosť, skúsenosť, a mimoriadne schopnosti. Teda tam kde sú očakávané špičkové výkony. A to sa netýka iba jadrovej energetiky.

Konkrétne však v oblasti jadrovej energetiky, na ktorú sa pýtate, je to otázka starostlivého výberu, prípravy ako aj udržiavania odborných schopností týchto pracovníkov na požadovanej úrovni. Samozrejme, že jadrová bezpečnosť neleží iba na ich bedrách. Na elektrárni  je množstvo pracovníkov aj v pozadí, ale obslužní pracovníci sú tí, ktorí majú bezprostredne ruku na riadiacich kľúčoch počas nepretržitej prevádzky.

V stručnosti – obsluha musí mať odpovedajúce technické (väčšinou vysokoškolské) vzdelanie, naviac musí úspešne absolvovať špeciálne dvojročné školenie, ktoré sa prakticky rovná posledným ročníkom na špecializovanej vysokej škole. Musia byť preverení, že ich rodinné zázemie nedáva predpoklad k extrémistickým prejavom. Musia byť zdraví (telesne aj duševne). A čo je najdôležitejšie – musia získať na výkon svojej funkcie licenciu skúškou pred štátnou skúšobnou komisiou. Pričom toto všetko – zdravotné, psychologické testy a odborné skúšky pre potvrdenie licencie sa pravidelne opakujú každé dva roky. Okrem toho, odborný postup v týchto funkciách je podmienený predchádzajúcou úspešnou prácou na nižšom stupni riadenia, predtým ako je pracovník povýšený. Ďalej sa tu uplatňuje ešte selektívny výber « najlepší z najlepších », čo zabezpečuje kvalitu.

Výsledkom toho je, že od skončenia odbornej strednej či vysokej školy (a nástupu do práce v jadrovej elektrárni) získame takýchto ľudí na skutočný výkon práce až za niekoľko rokov! A teda úplne teoreticky na funkciu zmenového inžiniera nemôžeme očakávať nástup čerstvého absolventa vysokej školy skôr ako po piatich rokoch  (avšak prakticky je to omnoho viac)! A iste aj sám uznáte, že takýchto pracovníkov nie je možné nahradiť len tak. Nakoniec tento fakt je ošetrený aj v tzv. « Atómovom Zákone », hlavne v paragrafoch 24 a 34, kde je uzákonená pokuta pre prípady ak by na tieto funkcie bol „náhodou protekčne“, alebo z nedbalosti postavený pracovník bez splnenia adekvátnych požiadaviek.

Na záver si pripomeňme, že táto oblasť bola vždy veľmi seriózne vnímaná a aj dodržiavaná počas celej doterajšej slovenskej aj československej histórie jadrovej energetiky. Aj v bývalom federálnom zákone existovala povinnosť pokutovať čiastkou jeden milión československých korún neoprávnené zaradenie do funkcie pracovníka bez odpovedajúcich skúšok. To v tom čase bola vzhľadom na infláciu suma porovnateľná s dnešným miliónom Eur!

Teší nás, že za celé obdobie našej jadrovej energetiky sa nikdy nič také nestalo.

Redakcia blogu „veteranijadra“

Zlatá atómová kačka a predavači pizzy

17.12.2020

Veselý blog fejtónovým perom na smutnú tému V piatok 11.12.2020 prebehla v RTVS pomerne nenápadne správa, že NAKA začína vyšetrovať nedostatky pri správe spoločného majetku Slovenskej republiky a talianskej štátnej spoločnosti ENEL – dostavba a uvedenie do prevádzky 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (citované voľne podľa správy TV). Bez toho, aby sme zabiehali [...]

Aké reaktory pre SR a ako ich stavbu financovať?

09.06.2017

Na dobré otázky nie je ľahké rýchlo odpovedať. Pokúsime sa preto s istým odstupom odpovedať čitateľovi, ako sme avizovali v našom predchádzajúcom príspevku: c) Fisherman: aký typ reaktora by ste postavili v EBO, ako náhradu za V2? Samozrejme keby boli peniaze… Odpoveď: výber typu reaktora samozrejme nebude závisieť od redakčnej rady tohto nášho [...]

Predlžovanie životnosti jadrových blokov a plány na výstavbu nových

15.05.2017

Pokračujeme v odpovediach na otázky čitateľa blogu Prevádzková bezpečnosť slovenských atómiek zn. Fisherman: Fisherman: Vďaka za fakty, ktoré sú odborníkom všeobecne známe. Odpoveď: prirodzene naše blogy sú určené širšej verejnosti. Odborníci majú detailnejšie možnosti pracovať s nimi pri svojej profesii. Fisherman: Ale V2 v Jaslovských Bohuniciach bude treba [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 22239x
Priemerná čítanosť článkov: 2224x

Autor blogu

Kategórie